Инфо

СГИП: Oпасност од појава на коронавирусот, кинески работници „Синохидро“ нон-стоп си одат и доаѓаат во Македонија

Загрижени сме за вработените и граѓаните и очекуваме повратна информација за преземените мерки, со цел избегнување непланирани одложувања и прекини на градежните активности кои се во тек, посочуваат од Синдикатот

среда, 05 февруари 2020

Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП) апелира да се преземат соодветни превентивни мерки за да се спречи евентуална појава на коронавирусот согласно препораките на Светската здравствена организација, со оглед на тоа дека постојано има заминување и доаѓање на кинески работници од кинеската компанија „Синохидро“ во државава. Од Синдикатот повикуваат да не се лимитира престојот на работниците за работа.

„Kинеската компанија ’Синохидро’ врши дејност на повеќе локации со вработени од Република Кина, кои редовно транзитираат на релација Кина – Македонија. Ве повикуваме како одговорни за нашите работници и граѓани, со своите надлежни органи и тела да преземете соодветни мерки и активности за спречување на ширење на вирусот на нашата територија. Како единствен репрезентативен Синдикат на вработените од секторот градежништво и индустрија за градежни материјали сме загрижени за вработените и граѓаните и очекуваме повратна информација за преземените мерки, со цел избегнување непланирани одложувања и прекини на градежните активности кои се во тек“, посочуваат од Синдикатот.

Пренесено од МИА
 

Содржината е прочитана 283 пати.